Cilat janë avantazhet e tastierës me gërshërë

marsh 21, 2022

Çelësat me gërshërë janë një lloj çelësi i tastierës me një gomë të kryqëzuar që duket si shkronja "X". Ky mekanizëm shërben si një shtresë që zbut tingujt e shtypjes dhe lejon aktivizim më të shpejtë falë dizajnit të profilit të ulët të këtyre çelësave.

Cilat janë avantazhet e tastierës me gërshërë
Dërgoni kërkesën tuaj

Çfarë janë çelsat me gërshërë dhe si funksionojnë?

Çelësat me gërshërë shihen kryesisht në laptopë. Ata kanë një dizajn të profilit të ulët dhe janë bërë për t'u vendosur në fund për të aktivizuar. Ato janë një variant i Teknologjisë së Ndërrimit të Membranës që u prezantua në mesin e fundit të viteve '90. 

Siç sugjeron emri i tij, brenda një çelësi gjendet një mekanizëm gërshërë. Pasi të mbyllet, çelësi aktivizohet. Ky është dukshëm i ndryshëm nga çelësat mekanikë të çelësave pasi që ata kërkojnë dy pika metalike që të takohen përpara se të aktivizohet çelësi.

Siç sugjeron emri i tij, brenda një çelësi gjendet një mekanizëm gërshërë. Pasi të mbyllet, çelësi aktivizohet. Ky është dukshëm i ndryshëm nga çelësat mekanikë të çelësave pasi që ata kërkojnë dy pika metalike që të takohen përpara se të aktivizohet çelësi.

Mekanizmi i çelsave me gërshërë fillimisht mund të duket i keq, pasi ato duhej të mbylleshin. Megjithatë, kur mendoni se distanca e udhëtimit të këtyre çelësave është e ulët, do të kuptoni se ata janë në të vërtetë shumë efikas.

Tastet e profilit të poshtëm që shumica e gërshërëve kanë qenë të preferuar nga disa përdorues dhe i lejojnë ata të shtypin ose futin komanda më shpejt. Përveç kësaj, ato bëjnë dukshëm më pak zhurmë se tastierat me membranë, kupolë gome ose tastierë mekanike.

        
Tastierë me gërshërë me tel KY-X013


        
Tastierë me gërshërë pa tel me ndriçim të pasëm KY-X013


Cilat lloje të tastierave përdorin çelësa me gërshërë?

Ndërprerësit me gërshërë zakonisht shihen në tastierat e laptopëve. Dizajni i tyre me profil të ulët u lejon atyre të punojnë mirë me dizajnin gocë e moluskut të shumicës së laptopëve. Megjithatë, ata janë parë së fundmi edhe në tastierat desktop/të jashtme. Disa shembuj përfshijnë keyceo KY-X015 Këto tastiera shërbejnë për një nivel të caktuar që preferon të ketë çelësa të profilit më të ulët sesa ato që ofrojnë shumica e tastierave mekanike.

Sa kohë zgjasin çelësat me gërshërë?

Ndryshe nga çelësat mekanikë, çelësat me gërshërë nuk kanë një jetëgjatësi të premtuar. Disa mund të thyhen lehtësisht, ndërsa të tjerët mund të zgjasin disa vjet. Megjithatë, një gjë është e sigurt.

Duke pasur parasysh faktin se çelsat e gërshërëve bazohen në teknologjinë e tastierës membranore, ato mund të zgjasin disa vjet me përdorimin e duhur. Sidoqoftë, ato nuk do të zgjasin aq gjatë sa llojet e tjera të çelësave të tastierës dhe mund të prishen lehtësisht kur keqpërdoren.

Përveç kësaj, çelsat e gërshërëve mund të keqfunksionojnë lehtësisht kur ndoten. Kjo është arsyeja pse është shumë e këshillueshme që përdoruesit të pastrojnë rregullisht tastierat e tyre nga pluhuri dhe mbeturinat.

Çelësat me gërshërë kundrejt tastierave mekanike me profil të ulët

Apeli kryesor i çelsave me gërshërë është dizajni i tyre me profil të ulët. Megjithatë, kompani të ndryshme të çelësave mekanikë dhe tastierës mekanike kanë eksperimentuar me çelësa mekanikë të profilit të ulët. Disa nga këto kompani përfshijnë Cherry dhe Logitech G. 
Qëllimi i këtyre çelësave mekanikë është të përmirësojë teknologjinë ekzistuese të ndërprerësve me gërshërë. Ata imitojnë dizajnin e profilit të ulët të çelsave me gërshërë, por përmirësojnë shumë ndjesinë dhe qëndrueshmërinë pasi të brendshmet imitojnë ato që gjenden në çelsat tradicionale. Këta ndërprerës gjithashtu lejojnë përdoruesit që preferojnë çelësat e profilit të ulët të përjetojnë ofertat e tyre lineare, të prekshme dhe të klikuara. 
Për më tepër, më shumë kompani lojërash po eksperimentojnë me zbatimin e çelsave mekanike në tastierat e tyre të laptopëve. Përsëri, kjo lehtëson çështje të tilla si keqfunksionimet kryesore për shkak të pluhurit ose formave të tjera të papastërtisë dhe përmirëson ndjeshëm jetëgjatësinë e çelsave. Ai gjithashtu prezanton veçori të tjera si N-Key Rollover dhe Anti-Ghosting. 
Sigurisht, kompanitë kanë luajtur me idenë e zbatimit të veçorive të lojërave në çelësat e gërshërëve në të kaluarën. Sidoqoftë, ato janë të kufizuara nga fakti se çelsat me gërshërë janë ende tastierë membranore.

        
        

A janë çelsat me gërshërë të mirë për lojëra dhe shtypje?

Çelësat me gërshërë në përgjithësi nuk preferohen për lojëra. Kjo është për shkak se shumica e modeleve nuk kanë saktësinë dhe reagimet që ofrojnë llojet e tjera të ndërprerësve. Dhe në përgjithësi, ato ndajnë kryesisht të njëjtat probleme si tastierat membranore. 
Gjithashtu, për sa i përket qëndrueshmërisë, çelsat me gërshërë në përgjithësi nuk mund t'i rezistojnë veprimeve të përsëritura. Shumë tastierë laptopë që përdorin çelsat e gërshërëve përfundimisht prishen kur u nënshtrohen seancave të rënda të lojërave. 
Sigurisht, ka disa tastierë lojrash të pajisura me gërshërë që janë prezantuar në të kaluarën. Ata shtojnë një shtresë qëndrueshmërie dhe funksionaliteti në formulën e ndërprerësit me gërshërë. Megjithatë, ka shumë pak tastierë lojrash që e kanë adoptuar këtë dizajn për shkak të sfidave të shumta të dizajnit të çelësave me gërshërë. 
Përsëri, kjo është e gjitha shumë subjektive dhe varet nga preferencat personale të përdoruesit. Disa njerëzve u pëlqen të luajnë me çelsat me gërshërë, ndërsa të tjerë preferojnë çelsat mekanike dhe forma të tjera çelsash. 
Për sa i përket detyrave të lidhura me shkrimin, çelsat e gërshërëve shkojnë shumë më mirë. Shumica e daktilografistëve performojnë mirë dhe kënaqen duke përdorur tastierë dhe laptopë të pajisur me çelësa gërshërë. 
Shumica mendojnë se ndjesia e këndshme dhe reagimi i shpejtë i këtyre çelësave janë të kënaqshme për të shkruar. Gjithashtu, duke qenë se çelsat me gërshërë nuk janë me zë të lartë, përdoruesit mund të shkruajnë me lehtësi në to në vende publike si restorante, kafene, biblioteka, etj.

A janë çelësat me gërshërë më të mirë se tastierat me membranë?

Çelësat e gërshërëve konsiderohen teknikisht si tastierë membranore pasi ato përdorin të njëjtën teknologji të çelësave. Megjithatë, ato përgjithësisht ndihen më mirë dhe janë më të prekshëm se tastierat gjenerike me çelës me gërshërë.  Gjithashtu, dizajni i tyre i tastit me profil të ulët është diçka që shumë përdorues e preferojnë mbi modelin e zakonshëm të çelësit të çelësit të membranës me profil të lartë.

Për më tepër, shumica e tastierave me gërshërë përgjithësisht ndjehen më të prekshme se shumica e tastierave me membranë me kosto të ulët. Tastierat e lira me membranë zakonisht ndihen të lëmuar dhe nuk kanë përkufizim në goditjet e tyre. Nëse nuk po flasim për tastierat me kube gome, tastierat me gërshërë në përgjithësi kanë një tavan më të lartë të performancës sesa tastierat me membranë.

Tastiera jonë KY-X015 Scissors mbështet versionin standard me tela, me kabllo me ndriçim të pasëm, Wireless me ndriçim të pasëm, Bluetooth dhe model të dyfishtë me valë Për të përmbushur nevojat e personalizuara të mysafirëve.


Dërgoni kërkesën tuaj