Кои се предностите на тастатурата со ножици

март 21, 2022

Scissor Switches се тип на прекинувач за тастатура со вкрстена гума што изгледа како буквата „X“. Овој механизам служи како слој кој ги намалува звуците при пишување и овозможува побрзо активирање благодарение на дизајнот со низок профил на овие прекинувачи.

Кои се предностите на тастатурата со ножици
Испратете го вашето барање

Кои се прекинувачите со ножици и како функционираат?

Прекинувачите со ножици најчесто се гледаат кај лаптопите. Тие имаат дизајн со низок профил и се направени да бидат на дното за да се активираат. Тие се варијација на технологијата за прекинувачи на мембрана која беше воведена во средината до крајот на 90-тите. 

Како што сугерира неговото име, има механизам за ножици пронајден во внатрешноста на прекинувачот. Откако ќе се затвори, прекинувачот се активира. Ова е значително различно од прекинувачите со механички клучеви бидејќи тие бараат две метални точки да се сретнат пред прекинувачот да се вклучи.

Како што сугерира неговото име, има механизам за ножици пронајден во внатрешноста на прекинувачот. Откако ќе се затвори, прекинувачот се активира. Ова е значително различно од прекинувачите со механички клучеви бидејќи тие бараат две метални точки да се сретнат пред прекинувачот да се вклучи.

Механизмот на прекинувачите со ножици првично може да изгледа лош бидејќи требаше да се спушти на дното. Меѓутоа, кога ќе земете во предвид дека растојанието за патување на овие прекинувачи е мало, ќе сфатите дека тие се всушност многу ефикасни.

Некои корисници ги претпочитаат копчињата со пониски профили што ги префрлаат повеќето прекинувачи со ножици и им овозможуваат побрзо да пишуваат или внесуваат команди. Покрај тоа, тие значително прават помалку бучава од мембранските, гумената купола или механичките тастатури.

        
Жичена тастатура со ножици KY-X013


        
Безжична тастатура со задно осветлување со ножици KY-X013


Какви видови тастатури користат прекинувачи со ножици?

Прекинувачите со ножици најчесто се гледаат на тастатурите на лаптопите. Нивниот дизајн со низок профил им овозможува да работат добро со дизајнот на преклоп на повеќето лаптопи. Сепак, тие неодамна беа видени и на десктоп/надворешни тастатури. Некои примери го вклучуваат keyceo KY-X015 Овие тастатури служат за одредена ниша која претпочита да има копчиња со понизок профил од она што го нудат повеќето механички тастатури.

Колку долго траат прекинувачите со ножици?

За разлика од механичките прекинувачи со клучеви, прекинувачите со ножици немаат ветен животен век. Некои лесно може да се скршат додека други можат да траат неколку години. Сепак, едно е сигурно.

Со оглед на фактот дека прекинувачите за ножици се базирани на технологијата на мембранска тастатура, тие можат да траат неколку години со правилна употреба. Сепак, тие нема да траат толку долго како другите типови прекинувачи на тастатура и лесно може да се скршат кога се злоупотребуваат.

Покрај тоа, прекинувачите за ножици лесно може да не функционираат кога ќе се извалкаат. Затоа, на корисниците им се препорачува редовно да ги чистат своите тастатури од прашина и остатоци.

Прекинувачи со ножици наспроти механички тастатури со низок профил

Главната привлечност на прекинувачите со ножици е нивниот дизајн со низок профил. Сепак, различни компании за механички прекинувачи и механички тастатури експериментираа со механички прекинувачи со низок профил. Некои од овие компании ги вклучуваат Cherry и Logitech G. 
Целта на овие механички прекинувачи е да се подобри постоечката технологија на прекинувачи со ножици. Тие го имитираат дизајнот со низок профил на прекинувачите со ножици, но значително го подобруваат чувството и издржливоста бидејќи внатрешните делови ги имитираат оние што се наоѓаат на традиционалните прекинувачи. Овие прекинувачи, исто така, им овозможуваат на корисниците кои претпочитаат прекинувачи со низок профил да ги искусат нивните линеарни, тактилни и кликачки понуди. 
Покрај тоа, повеќе гејмерски компании експериментираат со имплементирање на механички прекинувачи на нивните лаптоп тастатури. Повторно, ова ги ублажува проблемите како што се клучните дефекти поради прашина или други форми на нечистотија и значително го подобрува животниот век на прекинувачите. Воведува и други функции како N-Key Rollover и Anti-Ghosting. 
Се разбира, компаниите во минатото си поигруваа со идејата за имплементација на карактеристики за игри на прекинувачите со ножици. Сепак, тие се ограничени од фактот дека прекинувачите со ножици се сè уште мембрански тастатури.

        
        

Дали прекинувачите со ножици се добри за игри и пишување?

Прекинувачите со ножици генерално не се претпочитаат за игри. Тоа е затоа што на повеќето модели им недостасува прецизност и повратни информации што ги обезбедуваат другите типови прекинувачи. И генерално, тие главно ги делат истите проблеми како мембранските тастатури. 
Исто така, во однос на издржливоста, прекинувачите со ножици генерално не можат да издржат повторени дејства. Многу тастатури за лаптоп кои користат прекинувачи со ножици на крајот се расипуваат кога се изложени на тешки сесии за игри. 
Се разбира, има некои гејмерски тастатури опремени со ножици, кои беа претставени во минатото. Тие додаваат слој на издржливост и функционалност на формулата за прекинувач со ножици. Сепак, има многу малку тастатури за игри кои го прифатиле овој дизајн поради многуте предизвици на дизајнот со прекинувач со ножици. 
Повторно, сето ова е многу субјективно и зависи од личните преференци на корисникот. Некои луѓе сакаат да си играат со прекинувачи со ножици, додека други претпочитаат механички прекинувачи и други форми на прекинувачи. 
Во однос на задачите поврзани со пишување, прекинувачите со ножици поминуваат многу подобро. Мнозинството дактилографи добро функционираат и уживаат во користењето на тастатури и лаптопи опремени со прекинувачи со ножици. 
Повеќето сметаат дека впечатливото чувство и брзиот одговор на овие прекинувачи се задоволувачки при пишување. Исто така, бидејќи прекинувачите со ножици не се гласни, корисниците можат удобно да пишуваат на нив на јавни места како ресторани, кафулиња, библиотеки итн.

Дали прекинувачите со ножици се подобри од мембранските тастатури?

Прекинувачите со ножици технички се сметаат за мембрански тастатури бидејќи ја користат истата технологија за прекинувачи со клучеви. Сепак, тие генерално се чувствуваат подобро и се потактилни од генеричките тастатури со прекинувач во стил на ножици.  Исто така, нивниот дизајн на тастатурата со низок профил е нешто што многу корисници го претпочитаат во однос на вообичаениот дизајн на мембрански прекинувач со клучеви со висок профил.

Покрај тоа, повеќето тастатури со прекинувач со ножици генерално се чувствуваат потактилни од повеќето евтини мембрански тастатури. Евтините мембрански тастатури обично се чувствуваат кашести и немаат дефиниција во нивните притискања. Освен ако не зборуваме за тастатури со гумена купола, тастатурите со прекинувач со ножици обично имаат плафон со повисоки перформанси од мембранските тастатури.

Нашата тастатура KY-X015 Scissors ја поддржува стандардната жична верзија, жичена со позадинско осветлување, безжична со позадинско осветлување, Bluetooth и безжичен двоен модел за да ги задоволи персонализираните потреби на гостите.


Испратете го вашето барање