Постојат неколку видови на копчиња, која е разликата?

март 14, 2023
Испратете го вашето барање


Ако вратилото го одредува основното чувство на механичката тастатура, тогаш капачето е шлаг на тортата за чувството на употреба на корисникот. Тастатурата од различни бои, процеси и материјали не само што ќе влијае на изгледот на тастатурата, туку ќе влијае и на чувството на тастатурата, а со тоа ќе влијае на искуството при користење на тастатурата.

Иако тастатурите на механичките тастатури можат слободно да се заменат, цената е релативно висока, а цената на некои ограничени едиции на тастатури дури може да се спореди со тастатури од високата класа. Иако материјалите на механичките капачиња на тастатурата се обично пластични, различни материјали Има различни карактеристики меѓу нив, а има и многу други специјални материјални капачиња за тастатура, кои ги фаворизираат ентузијастите. Цената на само едно копче може да достигне илјадници јуани.Капаците на копчињата на обичните механички тастатури може да се поделат на три материјали: ABS, PBT и POM. Меѓу нив, ABS има најголема стапка на употреба кај механичките тастатури. Без разлика дали станува збор за популарен производ од неколку стотици јуани или главна тастатура од илјадници јуани, можете да го видите. до фигурата ABS. ABS пластиката е кополимер на акрилонитрил (А)-бутадиен (Б)-стирен (S), кој ги комбинира својствата на трите компоненти и има карактеристики на висока јачина, добра цврстина, лесна обработка итн., како и цена не е висока.

Токму поради овие карактеристики ABS е широко користен. Поради релативно зрелиот производствен процес, произведените капачиња за клучеви имаат карактеристики на редовна изработка, извонредни детали и униформа текстура. ABS не само што е одличен во изработка, туку и се чувствува многу добро, исклучително мазно.


        

        

PBT се однесува на вид на пластика составена од полибутилен терефталат како главно тело, и има репутација на "бела карпа". Во споредба со ABS материјалот, технологијата на обработка е потешка и цената е поголема. Материјалот има одлична цврстина, отпорност на абење и отпорност на високи температури, а стапката на собирање е мала за време на калапи со инјектирање. Технологијата на обработка е релативно зрела и може да се обработи со секундарно обликување со вбризгување и други процеси за да се постигне целта никогаш да не се испуштаат знаците. Капаците на копчињата направени од PBT се чувствуваат суви и цврсти на допир, а површината на капачињата има фино мат чувство.

Во споредба со ABS, најголемата предност на PBT е тоа што отпорноста на абење е значително повисока од онаа на ABS материјалот. Временското ограничување на капачето за клучеви направено од PBT материјал до масло е очигледно подолго од она на ABS материјалот. Поради сложениот процес и релативно скапата цена, тастатурите направени од овој материјал обично се користат во производи за тастатура од средна до висока класа.

Поради големата молекуларна празнина и високата температурна отпорност на PBT материјалот, капачето за клучеви направено од овој материјал има уште една карактеристика, односно може да се обојува со индустриски бои. По купувањето на бели PBT капачиња за клучеви, корисниците можат да ги обојат капачињата со индустриски бои за да направат свои уникатни обоени капачиња за клучеви. Сепак, овој вид на операција е покомплициран, па затоа се препорачува доколку сакате да ги обоите капачињата за клучеви, да купите мала серија на копчиња и да ги вежбате рацете, а потоа да го обоите целиот сет на копчиња откако ќе се запознаете со процес.Иако отпорноста на абење на PBT капачињата за копчиња е поголема од онаа на ABS материјалите, таа не е најтешка меѓу обичните материјали за механичка тастатура, а има и друг материјал кој има подобри перформанси од PBT во однос на цврстината-POM.

Научното име на ПОМ е полиоксиметилен, кој е еден вид синтетичка смола, која е полимер на штетниот гас формалдехид во материјалите за декорација на домот. POM материјалот е многу тврд, многу отпорен на абење и има карактеристики на самоизмазнување, па затоа често се користи во производството на лесни делови. Поради сопствените карактеристики на материјалот, капачето за клучеви направено од POM има ладен допир и мазна површина, дури и помазна од подмачканиот ABS материјал, но сосема се разликува од лепливото чувство на ABS по подмачкувањето.

Поради големата стапка на собирање, POM материјалот е потежок во обликувањето со инјектирање. За време на производствениот процес, ако има несоодветна контрола, лесно е да се појави проблемот што јазот за склопување на капачето е премал. Може да има проблем што јадрото на вратилото ќе се извлече. Дури и ако проблемот со претесниот вкрстен штекер на дното може добро да се реши, поради големата стапка на собирање на материјалот, ќе се формира одредена текстура на собирање на површината на капачето на клучот.KEYCEO може да ја приспособи механичката тастатура со капа на тастатурата ABS, тастатурата PBT прилагодена за игра, тастатурата со капаче POM.
Испратете го вашето барање